top of page

Prudentia M&A Folio: Baltimaade ühinemiste ja ülevõtmiste tehingute arv on alates 2013. aastast

Prudentia M&A Folio aruandest selgub, et 2016. aastal kuulutati välja 186 Baltikumi ühinemiste ja omandamiste tehingut, mis on 13 tehingut ehk 7,5% rohkem kui 2015. aastal. Ühinemiste ja omandamiste tehingute aktiivsuse kasv 2016. aastal ei ole üllatav, kuna eelmine Prudentia M&A FOLIO ennustas sellist positiivset aasta lõppu. Väärib märkimist, et kogu aastane kasvumäär alates 2013. aastast on 22,6%, mistõttu võib eeldada, et 2017. aasta võib edestada väga edukat 2012. aastat, mil kuulutati välja 212 Baltikumi ühinemis- ja omandamistehingut. Globaalsel ühinemiste ja omandamiste turul on aga näha hoopis teistsugust pilti - USA koos Kanada ja Euroopaga (suurimad turud tehingu koguväärtuse osas) kogesid nii tehingute koguarvu kui ka väärtuse langust. Ka Aasias on tehingute arv ja väärtus arenenud negatiivses suunas; samas Jaapan aga näitas mõlema mõõdiku positiivset suundumust. Seekordses Prudentia M&A Folio tööstuse ekspertiisis analüüsitakse bioteaduste ettevõtte Bayer ja Ameerika agrokeemia- ja põllumajandustoodete tarnija Monsanto võimalikku ühinemist. Avalikult kättesaadava informatsiooni põhjal on teada, et Bayer plaanib omandada 56 miljardi USD väärtuses ligikaudu 438 miljonit Monsanto aktsiat. Kui kaasatud konkurentsinõukogud kinnitavad, et see ühinemine ei kahjusta konkurentsi, asutatakse uus ettevõte, mis on suurim seemnetarnija ja põllumajanduse biotehnoloogia pioneer maailmas.

Peab märkima, et Monsanto tütarettevõte The Climate Corporation ostis 2016. aasta novembris Eesti VitalFieldsi, mis pakub Euroopa farmidele haldustarkvara. Tööstusharu eksperdid uurivad kõiki plusse ja miinuseid, kuna ilma igasuguste kahtlusteta mõjutavad ühinemise tagajärjed kogu põllumajandussektorit, ehkki selle mõju suund on paljude erinevate stsenaariumispekulatsioonide tõttu üsna vastuoluline. Prudentia M&A Foliot saate täismahus lugeda siit: Prudentia M&A Folio (492.45 KB)

bottom of page